~ mErekA yanG spOrting ~

Thursday, April 28, 2011

~ bAd dreAm ~


Assalamualaikum sume ...
Still in exam week … curi mase ag ni … hehe ~

U all penah x mimpi ngeri ? ruiska slalu jer … hehe …
Kadang2 pgaruh movie … kadang2 cOz terlalu pikir pe yg orang citer kat kite … 

kOrang penah mimpi kena tembak x ? huhu … nk cecite ni … ruiska penah ~ lepas abes tengOk movie jepun … MR. BRAIN tajuk dia … ngee ~ seram … bangun2 je ase cam ngilu kat leher … ruiska mimpi kena tembak kat leher … ngeri dowh … ase cam real jer … huhu … lebey kurang cam ni la illustrasi dia …


 
gambar atas ni babak lam muvie MR BRAIN ... sama x ? ngeee ~

#
#
#

baru2 ni … lam mase exam week ni gak la … ruiska mimpi ruiska jadi pembunuh … ruiska mimpi tikam 2 orang kawan ruiskA … 


nak tau nape ? sebab cam ade orang bisik kat ruiska suh amek pisau kat dapur then tikam dOrang … time 2 ktOrang tdo beramai kt ruang tamu … pas tikam perut dorang, ruiska ase bersalah then lpas tu ruiska tido tengah2 antara dOrang and tikam diri sendiri … seram siottt !!! terus tersedar x dpat tido da … nk pejam mata pOn risau … huhu … ekceli … mimpi ni de kaitan ngan kawan ruiska … dia yang citer dia ase ade benda bisik kat telinga dia suh bangun amek pisau kat dapur … dia wat derk jer … dan2 I lak yang termimpi2 … risau tOl … huhu … lau kOrang yang kena… ape kOrang ase ? huhu …  tu je yang nak share ngan korang yg sudi bace entry ni … huhu …

p/s ::: kOsongkan minda sebelum tido … =)

Wednesday, April 27, 2011

~ hOlAhOlA ~


Assalamualaikum pembuka bicara ...
jUtaan terima kAsih pada yang sudi baca ~ huhu ...

da beberapa hari blOg ruiska ni terbengkalai ... 
agak bizi ngan final exam ... curi masa update blOg ... ngeh3 ~ =p

baru 2 paper lepas ... ada lagi 5 ... esOk ada 1 paper ag ...
MANDARIN LANGUAGE II ... wahahaha ~ terbaek ...
ni la susahnyer amek international bisnes ni ... fOreign language wajib amek sampai 4 sem ... yang 2 sem ni pOn da nAk putus nafas menghapainyer ... huh !!! stakat nak pronOunce ok ag ... nak kena ingat pin yin la .. chinese character la .. humang aih ... pOning kepAlo ni ha ... seb bek last sem dpt A gak ... adO gak la semangat ... hehe ....

您好! 我叫 靡靡。你 叫 什么名字?
你好吗?在见。

na ... tu dia ... type sendirik tau ... nak tau pe maksudnyer? gune la gOOgle translate yer ... hehe ~ ntah betOl ke tidak chinese character tu ... hentam jer ... hehe ~

p/s :;: tensiOn !!! killer paper lOm lpAs ag ~ international finance !!! huh !!! Agak jelEz ngan umAt2 yang da abEz paper !!! ( -_- )!

Friday, April 22, 2011

~ kAget vs Excited ~


assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh ...
jawab salam dulu baru scroll ke bawah yer ... =)
da jawab salam ??? ok ... scroll dOwn skang ... x hengen??? sila Out dari sini yer ... mekasheh ~ ;)

*
*
*
*
*

mukaddimah jer da panjang kan? hehe ~ suke ati i la ... lalala ...
ok ... ekceli ni I nak cecite cket la kan ... i terperanjat & speechess tgOk shOutbOx td ...
nAk tau nape ??? mOh nengOk ni ...


terharu u ... 1st time orang puji blOg i ni ... siap tanye ag tips nAk drrive traffik ... xtau la kan dia tanya tu nak mintak idea ke nAk bg idea ... tp fOr sure la I xde pape tips ... blOg i ni pOn trafiknyer slOw jer ... huhu ~ fOllowers pOn xde sampAi 50 umat ag ... I baru ag lam blOgging2 ni ... huhu ... lau sal design blOg ni ... i design ikOt suke ati I jer ... I raser lawa & puAs ati ok la 2 ... ouh !!! pasannyer kamu ... ok ... fullstop !!!
sory yer ... sayer pOn xtau sangat sal blOg ni ... suke2 jer ni.... hehe ~ lau nak tips melOtOpkan traffik blOg I suggest dOrang ni ... I suke blOg dOrang ... blOg dOrang besh sangat ...


bukti fOllower I yg x sampai 50 ... thanx yer kOrang sume ... sayang kOrang ketat2 la ... slalu2 la datang & click tabung I yer ... hehe ~ =)


lagi 1 kejutan yg I dapat ... FAIZ TAPIT owner BABBBK visit blog I ... terkOjut mAk nyah ~ 
biase la ... I kan jAkun cket ... excited gak bile blogger femes visit blog I ni ... hehehe ~ anyway ~ thanx yer faiz ~ anda memang besh la ... siap add FB ag ~ huhu ~ kem salam kat lisa surihani lagi skali yer ... lau u bace entry ni la ... hehe ~ 
2 jer I nak kOngsi ... u all x suke ? ader I kesah ? hehe ~
for those yg bace ... thanx fOr reading ... ase cam panjang gile entry ni ~ hehe ~
chOw ~ nak g pasar malam lak ... =P

Thursday, April 21, 2011

~ i lOike iT ... =D ~


ahahahahhahahaha ~
gelak !!! gElak !!! gElAk !!!
i lOike !!!
hahaha ~



ruiska da tukar header ~
besOr gedabak dari yg previous punyer ~
chAntek x? cOmey x? cUn x?
kOrang x suke?
i xpduli ... i suke ... blOg i ... suke ati I la....
lalalala ~`...
walAupOn x krEatif sangAt ...
i tetap suke ...
sebenOrnyer I da bOsan tengOk header yang lame 2 ...
ngeh3 !!!
gambOr lam header :: dri kiri ... pakai bedak jer ... yg tengah 2 gune eyeliner jer ... yg last ... i mekap u ... huhu ~ lalala ~ sajer nak gtau ~ =p

credit to diri sendirik for the header (eerrrkkkk ???!!!)
poYo tOl minah ni ... ahax ~ dulik pe ... mmg i pOyO ...
lalalla ~ 

ni header lame I ...hehe ~

Wednesday, April 20, 2011

~ TEKANAN ~


salam dihulur harap disambut ...
sajer jer ni ~
ruiska tertekan ....
diz is da secOnd time ....
last sem da kena ....
diz sem kena agi....
huh !!!!

virus FEVER @ DEMAM ...

last sem kena time exam ...
diz sem time study week agi ...
mntak2 x melarat ...
kepala asyik berdenyut jer ...
nak study pOn x bley ~
TEKANAN !!!!


p/s ::: gAmbOr xde kena mengEna dengan Entry ~ sajEr jer ~ teheee ~ =D

Tuesday, April 19, 2011

~ REFRESHING ~


muka bajet ~ ngee ~ =p
mOrning guys !!!
wahahahaha ~ jarang tau ruiska wat entry time2 camni ....
ehehe ~ ekceli ... KAMI ( umi, syila, nurul. fazlen & me ) baru je pulang dari menghirup udara segar di kampung Simpang 4 selepas menambah lemak2 di warung yg berdekatan ... ngeh3 ~
malas nak cakap banyak ~
mOh nengOk gambOr ni ...
( jadi perhatian pakcik2 kat warOng coz xde orang duk tangkap gambar time mkn warong ... kite2 jer ... teheee ... =p )
lau ase menyAmpAh nAk tengOk,,, sila JANGAN scroll ke bawah !!!
ini satu AMARAN keras ok !!!

breakfast time

menu hari ini ....

begitu sOdap kami mkn ~
kekenyangan suda ~


 da kenyang ~ mOh jenjalan lAk ~ =)

4 dara pingitan ~

shila terblOk suda ~ tehee ~ ;p

ooopppsss !!!
angkat tangan mcm saya (gaya usop wilcha) =p
senyum jer ~

nak balik daaa ....

bajet ag ~ teheee ~ =p

p/s : da lame x breakfast ~ teheee ... =p

Sunday, April 17, 2011

~ TENSION !!!! ~


OK !!!
ruiska bawu nak start study ...
wat nOtes xsempat habis 1 chapter pOn ag ~ 
da ase ngAntOk !!!
lau ngAdAp muvie dpn lAptOp sampai subuh pOn tahan ag mate ni ....
haissyyyhhhh !!!!

I nak final da ni ...
mane peginye mOtivasi & semangat neyh ???
kOrang pi melancOng ke hapa ???
huh !!!!

bengang tOl ngan diri sendiri !!!!!
dush3 !!!!
ketuk pale sendirik !!!!

mOOd ::: MAD !!!

~ SPECIAL FOR MY BFF ~


ALLAH selamatkan kamu !!!
hepi besday tO yOu !!!
zhu ni sheng ri kuai le !!!

huhu ~ eppy borndAy yang ke 21 fOr my BFF ~
tuo dOh mu wa !!! hehe ~
ni la wawa ... badan kurus, tinggi, pipinya chubby ~ ;p

ni nAk cecite cket sAl wawa ni ...
she's my BFF since we are Form 2 ...
kami ekceli bertiga ... mmg rapat ... 
sorang ag Asmaa' ... huhu ...

wawa ni lau nak tau ... dia ni memang banyak mulut & tegas orangnye ....
lau dia da cakap tu ... tu la yang dia buat ... kOrg x payah nAk pengaruh dia da... memang die x layan ... hehe ... macam la korang kenal wawa ni kan ... wat2 kenal la yer ~
pape pOn I da lame kawan ngan wawa ni ... she's ekceli a good friend ...
x menyesal kawan ngan dia .... I LOVE HER ~ [ktorang bukan lesbO ok] ...
hurm ... da lame x jumpe ... rindu sesangat ... hukhuk !!!
pape pOn wishing yOu heppy besday la wawa !!!
may gOd bless u & hOpe u success in ur life ~
ni time kami sk men ... i memang chubby giler ~ hehe ~ ;p

Saturday, April 16, 2011

~ SAYA JEALOUS OK!!!!??? ~


Jelez !!! Jelez !!! Jelez !!!

huh !!! memang I jelez giler bApuk bApak !!!
huh !!! memang jelez giler2 yang dijelezkan oleh kejelzan yang memang menjelezkan kejelezan yang jelez !!!
huh !!! tongue twisterrrrr !!!

ok !!! memang ruiska jelez sangat2 bila beloGjOg kat blOg2 blOgger len !!!
memang jelez !!! I x kesah la dOrang punya trafik ke ... foLLower sampai beriban riban sume tue ... i x kesah sume tu ... yang I kesah & I jelez sesangat kat bAnner dOrang yAng melOtOp tuh !!! cantik menarik kO memang tembOm nyah !!! huh !!! mak sentap tau x ??? !!!

huhu ~ ok ... saje jer wat banyak tanda seru !!!!!!!!!!!!!!
nAk kasi mElOtOp serunyE ... ok ... x paham !!

ekceli ... ruiska jelez sesangat tengOk banner blOgger2 yang memang menarik… kreatif betOl dorang neyh … ruiska nak wat gak tp xde kekreatifan ~ hukhuk !!! cedey tOl ~ (T_T) ..
ruiska teringin nak wat banner yang melOtOp cAm dOrang sume … tp x nak la yang heavy sangat kan … yang simple2 jer … tapi sOdap matO den mandang hah … camnO la kAn dOrang wat bAnner cenggitu ??? ceciter cket kAt sini … huhu ~  

tapi ruiska adO lagi 1 masalAh bOsar ni … tenet kAt kOlej kediaman dEn ni ha ~ punyO la laju diO punyO line … nAk dOwnlOad pdf amek mAso 2,3 hari aih ~ ok .. tipu !!! tApi line LAN memang lOmbap la kek sini ... sipUt sOdut tOl la … cAmnO la dEn nak tukAr den punyO layout, banner sume … memang pAyOh ~ hatOyaiiiii ….

Ape2 pOn ~ ruiska memang sukO tengOk bannEr2 chAntEq ni …
lAu de mase nAk gak tukar banner & layout ni ha … bOring da den nengOk ni … hehe ~ sAjO aih dEn mengOmel sini ha ~ ni dEn tetibO yO terspeaking nOgOghi ni ha … ekAu bAcO 2 janGan lupO gunO dialek nOgoghi Sembilan … eden tibia yo … eden oghe klate … hehehe ~
=P

~ study week ~


 3.15 a.m. .... 17 april 2011 ...
morning guys !!!
tetiba mOOd tok mengupdate blOg datang ~
entry kali ni i nak berstOry sal diri i jer ...
lau x suke sila jangan scroll ke bawah ~

]
[
]
[
]
[
]
[

ok... ekceli skang ni da bermulanya study week untuk student UniMAP .... minggu untuk students mentelaah buku2 & notes2 yg berkaitan ~ sem ni ruiska amek 7 subjects 
[ RESEARCH METHODOLOGY, BUSINESS ANALYSIS, COUNSELLING FOR MANAGERS, MANDARIN 2, SKILL & TECHNO IN COMMUNICATION, INTERNATIONAL OPERAATION MANAGEMENT, INTERNATIONAL FINANCE] 
sume skali 21 credit hours .... 

paper 1st [research methodology] start on 25/4/11 & the last paper on 5/5/11 ...
then ... hOme swEet hOme ~ but nanti kena praktikal lak ~ uhuuu ~ xpe ... bagOs gak dari menambah lemak2 tepu di badan I ni ~ eheh ~ 

ekceli ruiska ni amat pemalas orangnya lam bab2 mentelaah2 ni ... time study week sume org sibuk wat nota sume... ruiska sebOk wat muvie walking ~ hehehe ~ ape nak jadi la ... da la banyak tOugh paper sem ni ... hadOiiiiii ... 

ape2 pOn wishing good luck fOr those who will sit for the final ~
wish me luck toooooo ... ahax ~ gedix ~ =p


Thursday, April 14, 2011

~ insomnia ~


insomnia  ni merupakan sejenis penyakit ... sape2 yg suffer penyakit ni susah or tak boleh tido mlm ... ruiskapon suda suffer insomnia ni ... da lame da x dapat nk tido malam ... terpaksa memaksa2 diri untuk tido ... hakikatnya kOl 4, 5 pagi baru dapat tido .. 2 lau dapat la ... lau tak lps subuh la jawabnye ... haaaa ... korang ader ??

ok .. ekceli kat entry ni ruiska nak kongsi ilmu cket ( 2 pOn dapat lpas search kt internet ) ... korang nak tau tak pasal insomnia ni ? lau kOrang nak tau ... scroll down ... lau x nak ... please feel free to leave this page ... wahhh gitu .... ade i kesah ??? lallaa ~


symptom :
> susah nak tido waktu malam ( ruiska suffer)
> raser penat or tido siang hari (ruiska jugak)
> da bangun tido pon ase penat ag ... ( betOl3 ~)
> time tido banyak kali terjaga ... pastu tido balik .. jaga balik ... tido balik ... blablabla ... ( sangat tepat ... ngee~  )

causes (penyebab) :

> stress ( haaa... ni ruiskaader ... korg ade? )
> anxiety (pOn ruiska ader)
> alcohol ( yg ni xde )
> caffein (xde .. ruiska x suke)

treatment :

> elakkan ambil caffein, alkohol, nikotin sebelum tido
> lau boleh jangan take a nap siang hari
> time waktu nak tido, elakkan makan makanan berat2
> eksesais 2 jam sebelum tido
> tido pada waktu yang sama tiap2 malam
> tido ikut keselesaan
> hindar anxiety by kacau diri sendiri ... alih perhatian ...
> guna katil hanya untuk tido ...

ok .... tu jer yang ruiska nak kongsi ngan korang sume ~ lau ade insomnia cam ruiska ni ... try la rawat ... jangan jadi cam ruiska ... ponat badan den ni ha ~ huhu ~ ok la .... daaaaa ~ =)

~ interview ~


10  April 2011

ruiska jOin 1 seminar " RESUME BERGAYA TEMUDUGA CEMERLANG "anjuran bersama UniMAP dan Bank Rakyat. combination of all schools in UniMAP. 

program ni agak bez walaupun agak kebOringan pada mulanya ... lam program ni, dia ajar cara2 camne nak tulis resume cara yang berkesan ... amat sesuai tok yg nk grad & those yg nk cari tempat internship... dorang ajar gak etika2 time interview & do some interview praktikal ... gOsh !!! ruiska dipanggil kedepan untuk di check pakaian sama ada sesuei or not tok interview. seb bek pakai formal ... PASS !! hehe ~ da la I ni x suke di panggil ke depan .. huhu ~ lagi 1 ... for demonstration tok diinterview ... pOn ruiska kena gAk ... pergh !!! ketAq lutut ... hehehe ~ nervous walaupon yg interviewnya student jer ... ngeh3 ~ habis kena hentam ngan dOrg ... da la x kenal sgt ngan dOrg ni ... lantak ~ i plak yg tya sOklan kt dOrg ... lalallaala ~


cakap sal interview ni ... ruiska ade pengalaman time matrik ... kena interview tOk SPA ... hehe ~ 2 kali ... 1st time mmg neves giler ... pengalaman pertama 2... terus gagap ... rukun negara pOn tunggang telentang ~ siap kena gelak ngan interviewer lg ... hampeh tol... huhu ~ confem x dpt ... yg second ag bez ... interviewer 2 ingat muka ruiska time yg 1st interview hr 2 ... hebat tol ... haha ~ yg ni confirm kena reject sebab ruiska terlebey jujur ... ngeh3 ~ nak tau dia tanya pe & ruiska jawab pe ??

interviewer :" kalau ikutkan u punya result ni, u konfem akan dapat masuk IPTA . so knp u pilih bidang ni & datang temuduga hri ni ? "

ruiska : actually sy mmg agak minat dalam field ni (lupa da field ape... tp de kaitan ngan medic cket) ...lau boleh sy nak study in this field. sy datang interview hri ni sbb sy nak kan field ni & also nak dapatkan pengalaman interview.

interviewer : "ok... let's say u dpt twaran ni & at the same time u dapat IPTA. secara jujur, yg mana u akan pilih?"

ruiska : secara jujur ye? hurm ... sy pilih IPTA . (dgn muka confident & lancar) =) 

da tau kan nape ruiska x berjaya lam interview tu ... hehe ~ jujur sgt ~ ngeh3 ~ ekceli ruiska x bpe minat field yg d tawarkan 2 ... blik umah citer kat mak ... memang mak gelak sakan la... x yah tggu result pon da tau ~ hehe ~ =)

ok ... da panjang sgt da entry ni ... ekceli ... ruiska nak kongsi some tips for da interview .let's check it out babeh ~

1) pakaian mesti sopan & kemas & bersih . ( make sure baju 2 iron, for girls, shawl crumple x dgalakkan ye, boys... better pakai tie, no jeans,no sport shoes... )

2) sila berada di tempat kejadian 15-30 minit lebih awal (better 30 min early)

3) be friendly even ngah neves skalipOn ( jgn wat sombong coz maybe interviewer ngah perhatikan kita)

4) greetings ~ ketuk pintu & bg salam before masuk bilik interview

5) senyum itu penting ~

6) duduk dgn tegak ( jgn duduk ikot suke )

7) bila interviewer suruh perkenalkan diri, ckp jer pape (sal diri korang la... jgn ckap sal jiran sbelah umah nenek korg lak) ... lau boley jgn berenti sampai die suruh.

8) jgn berlagak ~ be humble ~

9) jgn lupe tOk cari info sal jOb & company yg korang nk g interview tu ~

10) sentiasa peka ngan isu semasa ( coz kdg2 dorg nak tau kite punya general knowledge)

11) paling penting !!! cakap bior terang ~ jgn cam org duk berbisik lam klambu jer ~

ok ~ renung2kan & selamat beramal ... lau ruiska rajin ,,, t ruiska bg tips or contoh resume yg bergaya u (ala-ala gedix cket) ... hehe ~ ;p

daaaaa ~ =D

Monday, April 4, 2011

~ lelaki idaman ~


lalallala ~

kali ni ruiska nak bercheghita tentang lolaki bak kate oghang nogoghi, oghe klate oyak sek jate ... sume pon same jer ~ mereka ni completely opposite ngan kaum wanita and gadis2 walaupOn ade diantara mereka mengalami masalah identiti iaitu kita gelar sebagai 'Shemale' atau lebih halus pondan ... halus ke? lantak piii...

ni nak bercherita & berkongsi ciri2 lelaki idaman gadis2 ... majoriti la ... x semua ... antara yang penting adalah seseorang lelaki itu mesti ::::::
  1. hensem or good looking
  2. tak merokok
  3. pandai amek hati or romantik
  4. memahami girls
  5. penyabar
  6. penyayang
  7. berpegang kepada agama
  8. banyak duit @ kaya
  9. tak syok sendiri @ koya(berlagak) macho
  10. menepati janji (x cakap besar)
hurm ... agak susah untuk mencari pasangan lau mahu di penuhi segala kriteria di atas ... susah beb nak cari laki yang x merokok skang ni ... yang hensem banyak tapi skali tgok perangai ... haprak ... x smua la... ape2 pon ... terima je la jodoh anda yer wahai gadis2 walaupon si dia x memenuhi ciri2 lelaki idaman kamu ... hehe ~ lau boleh cari la sampai dapat ... bagi perokok tegar di luar sana kurangkan @ tamatkan la ketegaran rokok anda jika anda sayang pasangan anda ... hehe ~ renung2 kan & selamat beramal .... ;p

p/s ::: xtau motif pe ... layan je la ...

~ u need a counsellor ~


come and take a look for those feelings below. did u think u can handle it by your own?? think twice ~ u will found that u need a counselor ~
  • Do you ever feel really sad, frustrated, or lonely?
  • Do you feel especially angry, annoyed, or out-of-control?
  • Do you feel very anxious, worried, or guilty?
  • Have you experienced some major problems at home, at school, or in your neighborhood?
  • Have you noticed some changes in the way you sleep, eat, or think and feel about life?
  • Is it hard for you to talk about these feelings with your family or friends?
  • Are these feelings having a bad effect on your life-are they making your schoolwork and your relationships with family and friends difficult?
 those feelings can give you stress and make you depressed. you better find the solutions a.s.a.p. before you gone mad and crazy ~

p/s :: ngah finishkan esaimen counselling ~ sajer nak share ~ hehe ~ter'speaking' lak ~ huhu ~ enjoy ~ ;p

Friday, April 1, 2011

~ kEmbAr ~


kOrang tau x yang kOrang ade kembar ??? 
koRang pasan x yang kembar kOrang lain mak bapak dari korang???
korang tau x pe definisi kembar ???
tekan keybOard, search la kat google... 

hurm .... definisi kembar ikot kepala hOtak ruiska :
 
lau orang muke sama cam kita = kembar
sama tarikh lahir ngan kita = kembar
sama umur & nama bapak sama = kembar
 
lau ikot kan sume definisi kembar ruiska tu ... ruiska rase ruiska ade lebih dari 10 orang kembar ruiska ... ase cam ramai adik beradik lak ... hahaha ~ biasenye orang cakap kt dunia ni ade 7 orng muke yang sama ngan kita ... hurm ... yang ruiska jumpe, yang orang caakap muke sama ngan ruiska da lebey dari 7 da ... muke kOmersial ek ruiska ni ..ekeke ... yang ruiska tau, cousin ruiska n sorang kawan kt UniMAP ni ... yang len 2 orang yang cakap ... ruiska x kenal ... hehe ~ yang sama tarikh lahir ngan ruiska lak ade 2 orang yang ruiska tau ... sorang kawan kt sek menengah, sorang kat UniMAP ni gak ... sekelas ag ... hehe ... lau nak ikot nama bapak lak memang la ramai .. huhu ... terbaek ~ 
kembar seibu&bapa tp lain kaler kulit ... hurm ...
kami sama tarikh lahir - 120590 ... ;)


~ MAHARAJA LAWAK ~



~ 1st week ~ 

~ pengkritik agak besh ~
( apek, ahmad idham & mamat khalid )

~ pengAcara ... i x minat ~
(ac mizal)

peserta ....
for da 1st week ~ 
bagi ruiskA ~ 
yang besh ::

sepah
balas
jOzan
nabil

ni je yang menarik perhatian ... yang lain suam2 air suam jer ....
hurm ... 1st week ... ok ag ... kte tgOk minggu2 akan datang camne ...
yang penting ~ intro maharaja lawak smart ... i loike ~